Jak ovlivňuje káva nejen vaše ledviny?
Jakou má káva a kofein a souvislost s ledvinami? V tradiční čínské medicíně platí, že omezení spotřeby kávy prospívá dlouhodobému zlepšení zdraví. Jak je to možné, vysvětluje Suzan Ondrasek v článku.
Kofein a další příbuzné látky jsou v mnoha kulturách známy a používány jako hlavní stimulant již odedávna. Káva je jedním z nejběžnějších nápojů obsahujících kofein. K dalším kofeinu příbuzným látkám patří teofylin v čaji a teobromin nacházející se v čokoládě a kakau.
Zatímco umírněná konzumace kávy může být prospěšná, nadužívání tohoto stimulantu má negativní vliv na zdraví.
Pohled západní medicíny
Z hlediska západní medicíny jsou nadledvinky drobné žlázy na ledvinách. Jejich funkcí je produkovat hormony, které spouštějí reakce typu „útok nebo útěk“ vždy, když se setkáme se stresujícími faktory. Když naše tělo zaplaví adrenalin, svaly se stáhnout a frekvence srdečního tepu se zvýší.
Protože káva stimuluje funkci nadledvin, znamená to, že aktivuje reakci „útok nebo útěk“. Ale místo toho, aby nadledviny uvolňovaly hormony v odezvu na stresující faktor, produkují jej jako reakci na konzumaci kávy, což časem vede k vyčerpání nadledvinek.
Lidé, kteří chronicky stresují své nadledviny, mají nadprodukci hormonu kortizolu. To může způsobovat úbytek energie po ránu, oslabovat metabolismus a způsobovat přejídání, zvýšení množství tělesného tuku a snížení hmotnosti svalů. Zvýšené hladiny kortizolu nám brání vstoupit do 4. spánkové fáze, což je hluboký spánek, v němž dochází k regeneraci organismu.
Navíc je káva silně kyselá a má další negativní účinky, jako například zvyšování kyselosti žaludku, způsobuje kyselý reflux a zvyšuje zánět ve střevech. Snižuje také schopnost zadržovat a vstřebávat některé minerály jako například hořčík, vápník, zinek a železo.
Kofein dehydratuje pokožku a zvyšuje hladiny kortizolu, což vede k vysušování pleti a předčasné tvorbě vrásek. Dr. Nicholas Perricone, autor bestselleru Perriconův předpis a Léčba vrásek doporučuje čtenářům zanechat pití kávy, a bránit tak nadměrnému stárnutí pokožky.
Optika tradiční čínské medicíny
Asijská medicína nerozlišuje nadledviny jako samostatný orgán oddělený od ledvin. Konzumace kávy tedy přispívá k vyčerpání ledvin, případně k prázdnotě a úbytku esence ťing (jing).
Káva je silná droga. Otevírá a uvolňuje základní rezervoár energie, esenci, ale ničím ji nedoplňuje. Konzumace kávy vyčerpává zásoby energie uskladněné v našem těle a maskuje skutečnou míru vyčerpanosti. Náruživí pijáci kávy si vypůjčují od budoucnosti na útratu, kterou je třeba zaplatit dnes.
Káva má hořkou a sladkou chuť, je povahy zahřívající, stimuluje a je diuretická a purgativní. Přestože je zpočátku zahřívající, její konečný efekt je ochlazující.
Osoby s nedostatkem jangu nebo s vlhkostí snesou více kávy než lidé s prázdnotou jin. Káva vstupuje do ústřední dráhy (Chongmai) a může být velmi škodlivá ve vztahu k ženskému reprodukčnímu cyklu.
Pozitivní účinky může mít pro někoho, kdo se živí těžkými, tučnými jídly – káva pročišťuje střeva a ulevuje zácpě, která je důsledkem takové diety.
Ptávám se svých pacientů, kteří pijí několik šálků kávy denně, jestli ji pijí proto, že mají rádi její chuť, anebo jestli potřebují energii. Pokud má dotyčný rád chuť kávy, je to pro mě diagnostické vodítko naznačující, že mám hledat známky nerovnováhy v elementu Ohně – v srdci a v tenkém střevu.
Kafařská abstinence
Přestat pít kávu nebo další nápoje obsahující kofein je často velmi těžké. Abstinence totiž často vyvolá bolesti hlavy, zácpu a ospalost. Nejlepší je tedy postupně snižovat dávku. Pokud pacient pije několik šálků kávy denně, měl by spotřebu snižovat každý týden o jeden šálek denně, až se nakonec dostane na jeden šálek denně.
Při abstinenčních příznacích pomáhá detoxikovat tělo čerstvá šťáva z mladé pšenice. Pokud se rozhodnete nahradit kávu variantou bez kofeinu, je nejlepší volbou káva dekofeinovaná párou.
12 nápojů, kterými můžete nahradit kávu
Voda
Pijte několik sklenic denně.
Voda s citrónem nebo limetkou
Pokud vám káva pomáhala s vyprazdňováním, pijte po ránu sklenici vody, horké či studené, se šťávou z půlky citrónu nebo limetky. Tato kombinace pomáhá pročistit toxiny z jater.
Čekanka
Přirozeně bezkofeinová pražená mletá čekanka je obsažena v mnoha směsích nahrazujících kávu, protože svou hořkou chutí kávu připomíná. Nepijte ji ale ve velkém množství, někteří lidé po ní mají problémy se žaludkem. Melta je směs čekanky, řepného cukru, drceného ječmene, pšenice a žita. Podobný produkt je i Vitakáva. Dandy Blend, produkt vyráběný v USA z praženého ječmene, žita, kořene čekanky, kořene pampelišky a řepného cukru, je k dostání na amazon.de/cz.
Ječmen
Ječmen je chladné povahy, sladké a slané chuti a je diuretický, rodí tekutiny a krev, zvlhčuje suchost, reguluje žaludek, posiluje slezinu a slinivku, prospívá žlučníku a nervům.
Pražený ječmen je možno rozemlít na prášek a vmíchat do horké vody jako nápoj, nebo z pražených zrn uvařit odvar.
Čaj z praženého ječmene tiší následky letního vedra. V Japonsku je znám pod názvem mugitcha, v Koreji jako boritcha, v obou zemích je populární jako nápoj vhodný v letních vedrech, protože ochlazuje tělo a pročišťuje organismus.
Boritcha je ječmen povařený ve vodě. Je přirozeně bezkofeinový a vařením získá medově zlatavou barvu. Chuť má oříškovou a mírně sladkou.
Vanilkové „latte"
Ohřejte neslazené mandlové mléko se špetkou skořice, badyánem a vanilkou.
Čaj
Obyčejný černý čaj a také zelený čaj jsou povahy chladné, stahující a působí diureticky. Pomáhají trávení tím, že rozbíjejí tuky a olejové složky obsažené v tučných jídlech. Podle Paula Pitchforda, autora knihy Healing with Whole Foods (Léčení celostními potravinami) tyto čaje také často otevírají meridiány a projasňují oči.
Osoby konstitučně trpící chladem si do čaje mohou přidat zahřívající koření. Mějte ovšem na paměti, že nadměrná konzumace čaje může oslabit ledviny a žaludek.
Zelený čaj
Zelený čaj je jeden z méně průmyslově zpracovaných typů čaje (černý čaj je nejméně) a obsahuje nejvíce antioxidantů a prospěšných polyfenolů.
Zelený čaj s mátou
Ti, kdo mají rádi stahující chuť zeleného čaje, mohou kombinovat rovným dílem zelený čaj a lístky máty. Máta zklidňuje játra a pomáhá trávení. Obojí je ochlazující, takže osoby s příznaky chladu opatrně, nepřehánějte to s konzumací.
Větvičkový čaj bancha
Jemnější než zelený čaj je větvičkový čaj bancha, který má nejmenší obsah kofeinu a větší obsah minerálů.
Kopřivový čaj
Kopřivové listy jsou ledvinové tonikum, rozhojňují krev a zhušťují vlasy, což znamená, že podporují esenci jing. Tvrdí se, že konzumace kopřivy dokonce brání šedivění vlasů. Čaj s vysokým obsahem minerálů má pročišťující účinek. Kopřivový čaj podporuje obnovu střevních klků, neměli byste ho ale pít, pokud máte nějaké příznaky chladu. V těhotenství je kontraindikovaný, protože by mohl přispět z vyvolání potratu.
Matcha
Matcha je bohatá na živiny, antioxidanty, vlákninu a chlorofyl. Pozitivními zdravotními účinky předčí ostatní zelené čaje, protože se knozumuje celý list, nikoli jen odvar z listu. Jeden šálek čaje matcha se rovná deseti šálkům jiného zeleného čaje, pokud jde o nutriční hodnotu a obsah antioxidantů.
Roiboos
Roibos, zvaný také červený čaj, je přirozeně bezkofeinový a v porovnání s černým a zeleným čajem má nízký obsah tříslovin, takže je méně stahující a hořký. Obsahuje také polyfenoly.
Přesvědčili jste se, že existuje mnoho možností, jak nahradit kávu. Není nutné zcela kávu vyloučit, ale měli bychom se zamyslet, zda jí nepijeme příliš a pokusit se její pití postupně omezit.
Susan Ondrášek, L.Ac.,M.Ac.O.M.
autorka článku
licencovaná akupunkturistka v USA, terapeutka TČM na Klinice Pivoňka v Praze.
Mgr. Jana Hollanová
překladatelka a tlumočnice, terapeutka TČM a lektorka