Jaro v tradiční čínské medicíně

Podle teorie pěti prvků na jaře vládne energie dřeva. Pečujeme hlavně o játra a žlučník. Energie jara je zrychlená, rozpínavá, stoupá nahoru. Neklidnost a rozpínavost usměrňujeme, ale neutlačujeme. Čchi dřeva pomáhá zbavit se nánosů zimy, postupně s rozumem a bez šílenství a extrémů. Balzámem na hněv je laskavost.

Kočičky - vrba jíva

Kočičky na vrbě jívě – první náznaky stoupající jarní energie.

Jak se na jaře projevuje energie dřeva?

Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu. Stoupající čchi, která s sebou bere to dobré i to špatné se může v našem těle projevovat různě. Není divu, že nás z jara často bolí hlava, pálí žáha, teče nám z nosu, jsme vznětliví. Buďto nepříjemné projevy stoupající energie jara zatlučeme zpátky pomocí léků (proti bolesti a na uklidnění) nebo se dietetickými pravidly pokusíme tyto projevy zmírnit. A přijmout jaro takové, jaké je.

Dynamická energie napomáhá zbavit se nánosů zimy, jarní energie je energií nového počátku. Příroda a s ní i naše tělo se probouzejí ze zimního klidu. Pokud jsme v zimě odpočívali, přestáváme cítit únavu a začínáme být čilejší a aktivnější. Listy pučí, rostliny klíčí, tráva se začíná zelenat. Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a hlavně větrné, a proto dbejme na dobré oblečení.

Navíc vítr poškozuje játra. Nestačí se tedy jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, který má stejný účinek jako vítr, oslabuje játra. Emoční vypětí zmírníme uvolněním čchi jater třeba tím, že budeme méně sedět a více chodit.

Jaro – dřevo (mu) 木 – malý jang

Směřování energie vzhůru
Prvek dřevo (mu, 木)
Chuť kyselá
Orgán zang játra (gān, 肝)
Orgán fu žlučník (dǎn, 胆)
Duše Chun (hun, 魂)
Smyslový orgán oči
Tkáň šlachy
Emoce hněv
Zvuk křik
Klimatický projev vítr
Změna rození, sevření
Denní doba úsvit
Orgánové hodiny 23. – 3. hodina
Barva zelenomodrá (tyrkysová)
Světová strana východ
Čas dle čínského roku od poloviny února do konce dubna
Čas meteorologický od 1. března do 31. května
Čas astronomický od 21. března do 21. června

Salát ze zelí, rukoly a medvědího česneku

Salát u čínského zelí, rukoly a medvědího česneku, zálivka ze sezamového oleje, zázvorové štávy a citronu, posypané naklíčenou červenou čočkou a sezamovými semínky.

Játra, žlučník – orgány, o které bychom měli na jaře dbát především

Typické pro mladou jangovou energii je ohýbání, napřimování, růst do výšky a do okolí. Rostliny na jaře zažívají rychlý vývoj - míza se vrací do kmene a do větví, rostou nové větve a raší pupeny, tráva se vzpamatovává, začíná růst a zelenat se, všechno kolem se probouzí ze zimního spánku, rodí se, roste. Proto je k jaru přiřazen prvek dřevo.

Každý prvek má mnoho forem a projevů. Projevem dřeva je jaro, vítr, dalším například hněv, formou v lidském těle to jsou játra nebo šlachy, životní období puberta (nebudeme se rozepisovat, vzpomeňte si na svou pubertu a hned budete v obraze.)

Játra (gān, 肝) mají ráda volnost, pružnost, ohebnost.

Jakmile z nějaké příčiny je čchi v játrech stísněná, začneme se hněvat, mít zlost, rozčilovat se, můžeme být až agresivní.

V běžném životě člověk často a dlouho sedí v zaměstnání, při jízdě autem, sledováním televize. Játra nemají přirozenou volnost a člověk se pak snadno rozčílí a vybouchne.

Volnost jater také mohou omezovat různé normy, zákazy, nejen ty, které nám ukládá zákon či jiné předpisy, ale i ty mantinely, které si stanovujeme sami. Přehnané morální zásady nebo nároky na výkonnost mohou utlačovat naše játra. Ano, jsou potřeba, ale čeho je moc, toho je příliš, i toho mála.

Játra mají na starosti průchodnost

Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostateku energie (známé jako jarní únava), zadržování vody - otékání, problémy s trávením a vylučováním potravy. Je-li člověk ohebný, čchi proudí tak, jak má.

Vývodem jater jsou oči

Vývodem jaterní čchi jsou oči (Znáte to, jako by se vám vzteky zatmělo před očima). Tkání šlachy a nehty - opět pružnost a růst. Cítíte problémy v těchto místech? Možná vám vaše játra dávají najevo, že nemají svůj prostor k přirozenému růstu.

Žlučník (dǎn, 胆) je párovým orgánem jater

Žlučník souvisí s játry nejen z anatomického a fyziologického hlediska, ale i v systému tradiční čínské medicíny. Je párovým orgánem jater, jedním z orgánů fu (orgán-skladiště, mají vypouštěcí a klesající funkci, nemohou zůstat plné a neprůchodné, další fu orgány jsou žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, močový měchýř a trojitý zářič).

Žluč, která se v játrech vytvoří, se ve žlučníku uskladí a vyloučí do tenkého střeva. Jeho čchi přirozeně klesá dolů. Hořkost v ústech může být následkem protisměrnému vystupování čchi žlučníku. 

Žlučník řídí rozhodnost

schopnost posuzovat věci, přijímat rozhodnutí. Člověk, který má slabou čchi žlučníku, bývá vystaven onemocněním, které se projevují bázlivostí či lekavostí.

V játrech sídlí duše chun (hun, 魂)

V játrech sídlí duše hun. Silná duše Hun nám dovoluje být vizonáři, kreativci a stratégy, snít. Hun pro svou práci potřebuje prostor a klid. Nemá ráda konflikty a stres. Dobře zakořeněná duše Hun nezůstává jen v rovině plánování, ale dokáže se rozhodnout.

Kyselá chuť nejsou jenom citróny

Kyselou chuť mají třeba rajčata, bobulovité ovoce nebo ocet. Kyselá chuť stahuje rozpínavou jarní čchi a doplňuje tekutiny.

Kyselá chuť je ochlazující, osvěžující. Pohyb kyselé chuti je svíravý, směrem dovnitř a dolů, tedy opačný k pohybu rostoucí a rozpínavé čchi dřeva. Může být protiváhou tučnému, těžkému jidlu z živočišných bílkovin. Zastavuje nadměrný únik tekutin - potu, moči, krvácení, výtoků, průjmů.

Kyselá chuť

  • stahuje energii dovnitř
  • osvěžuje a doplňuje tekutiny

Potraviny kyselé chuti:

  • Výrazně kyselé potraviny: dřín, rakytník, šípek, citrusy
  • Kyselé a hořké: octy (z octů se dříve dělaly nápoje do letních veder, hořku chuť ochladila, kyselá osvěžila a doplnila tekutiny)
  • Kyselé a pikantní: pórek (pikantní chuť ovlivňuje plíce), řeřicha, 
  • Kyselé a sladké: (sladká chuť posiluje slezinu) hrozny, rajčata, ostružiny, maliny, borůvky, jogurt, schizandra, hloh

Pozor u kyselé chuti:

  • příliš mnoho kyselé chuti může ochladit žaludek-slezinu nebo narušit rovnováhu játra-slezina, tím dochází k zažívacím obtížím, hromadění vlhkosti, tvorbě stagnací
  • snižuje pružnost šlach, kloubů nebo svalů
  • v případě nedostatečnosti jater (cirhozy)
  • u lidí trpících zácpou a vlhkostí

 

Dřín, kompot a přesnídávka

Kyselá chuť nejsou jenom citróny. Nositelé kyselé chuti jsou plody jako dřín, bobulivité i jiné druhy ovoce. Na jaře se hodí zavařené ovoce z léta. Kompoty osvěží, stáhnou rozpínavou energii dřeva a doplní tekutiny.

Potraviny jara, které svědčí hlavně játrům

S přicházejícím jarem proto měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. Dopřejeme si obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.

  • Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)
  • Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)
  • Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina
  • Naklíčená řeřicha, vojtěška, čočka
  • Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek
  • Houby – maitake, polyporus, hlíva
  • Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, kompoty, rebarbora

Játrům nesvědčí tučná strava, těžká jídla, pečení a smažení, chemické zátěže. Zjara nebudeme tělo zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem.

Potraviny jara, čočka, špalda, klíčky, vojtěška, řeřicha, rukola, medvědí česnek, cibulka, řapíkatý celer

Potraviny jara, čočka, špalda, klíčky řeřichy, ostropestřecová semínka, semínka řeřichy, rukola, medvědí česnek, cibulka, řapíkatý celer.

Jarní dietetické desatero

  1. Omezujeme živočišnou stravu - maso, tuky a mléčné výrobky.
  2. Zařazujeme více ryby, čočku a dlouhozrnnou rýži nebo špaldu
  3. Jíme to, co nyní roste – bylinky, pampelišky, kopřivy, jetel
  4. Klíčíme - semínka řeřichy, vojtěšky, ředkviček nebo brokolice
  5. Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
  6. Nebojíme se potravin kyselé povahy. Kyselá chuť pomáhá příliš rostoucí energii opět stáhnout a omezuje nadměrnou rozpínavost dřeva. Teplá voda s citrónem pomáhá posílit játra.
  7. Vyhýbáme se syrovým a příliš chladným potravinám.
  8. Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme.
  9. Méně smažíme a pečeme, dáváme přednost dušení nebo vaření v páře.
  10. Můžeme se cvičením začít, pokud dlouho odhodláváme nebo začátek odkládáme. Pravidelní cvičenci mohou zvýšit zátež nebo cvičit častěji.

Potraviny elementu dřevo

Přehled potravin, které náleží elementu dřevo. Na jaře vybírejte potraviny, které jsou povahy zahřívající, vyrovnané, doplňujte osvěžujícími. 

Potraviny studené povahyPotraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
 naklíčená pšenice pšenice kuskus slepice  
 naklíčené mungo naklíčená vojtěška bulgur třešňová šťáva  
 šťavel naklíčená řeřicha špalda zelené výhonky  
 rajčata naklíčené luštěniny ostružina ocet  
 ananas kysané zelí malina petržel  
 kiwi rybíz šípkový čaj granátové jablko  
 rebarbora mandarinky kvasnice švestky  
 citron klementinky   kumquat  
 jogurt jahody      
  kyselé jablko      
  pomeranč      
  brusinky       
  angrešt       
  borůvky       
  kachna       
  tvaroh       
  kefír       
  čerstvý sýr      
  kyselé mléko       
  sekt       
  pšeničné pivo       
  kvašený nápoj       
  čaj       
  bílé víno       

Zdroje:

  • MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
  • Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011

Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.

Do knihovny →

Online kurzy ZDARMA

Vstupte do světa TČM

Semináře TČM

Používáme cookies

Souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech?

Jak používáme cookies

Nastavení
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení