Jaro v tradiční čínské medicíně
Podle teorie pěti prvků na jaře vládne energie dřeva. Pečujeme hlavně o játra a žlučník. Energie jara je zrychlená, rozpínavá, stoupá nahoru. Neklidnost a rozpínavost usměrňujeme, ale neutlačujeme. Čchi dřeva pomáhá zbavit se nánosů zimy, postupně s rozumem a bez šílenství a extrémů. Balzámem na hněv je laskavost.
Jak se na jaře projevuje energie dřeva?
Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu. Stoupající čchi, která s sebou bere to dobré i to špatné se může v našem těle projevovat různě. Není divu, že nás z jara často bolí hlava, pálí žáha, teče nám z nosu, jsme vznětliví. Buďto nepříjemné projevy stoupající energie jara zatlučeme zpátky pomocí léků (proti bolesti a na uklidnění) nebo se dietetickými pravidly pokusíme tyto projevy zmírnit. A přijmout jaro takové, jaké je.
Dynamická energie napomáhá zbavit se nánosů zimy, jarní energie je energií nového počátku. Příroda a s ní i naše tělo se probouzejí ze zimního klidu. Pokud jsme v zimě odpočívali, přestáváme cítit únavu a začínáme být čilejší a aktivnější. Listy pučí, rostliny klíčí, tráva se začíná zelenat. Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a hlavně větrné, a proto dbejme na dobré oblečení.
Navíc vítr poškozuje játra. Nestačí se tedy jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, který má stejný účinek jako vítr, oslabuje játra. Emoční vypětí zmírníme uvolněním čchi jater třeba tím, že budeme méně sedět a více chodit.
Jaro – dřevo (mu) 木 – malý jang
Směřování energie | vzhůru |
---|---|
Prvek | dřevo (mu, 木) |
Chuť | kyselá |
Orgán zang | játra (gān, 肝) |
Orgán fu | žlučník (dǎn, 胆) |
Duše | Chun (hun, 魂) |
Smyslový orgán | oči |
Tkáň | šlachy |
Emoce | hněv |
Zvuk | křik |
Klimatický projev | vítr |
Změna | rození, sevření |
Denní doba | úsvit |
Orgánové hodiny | 23. – 3. hodina |
Barva | zelenomodrá (tyrkysová) |
Světová strana | východ |
Čas dle čínského roku | od poloviny února do konce dubna |
Čas meteorologický | od 1. března do 31. května |
Čas astronomický | od 21. března do 21. června |
Játra, žlučník – orgány, o které bychom měli na jaře dbát především
Typické pro mladou jangovou energii je ohýbání, napřimování, růst do výšky a do okolí. Rostliny na jaře zažívají rychlý vývoj - míza se vrací do kmene a do větví, rostou nové větve a raší pupeny, tráva se vzpamatovává, začíná růst a zelenat se, všechno kolem se probouzí ze zimního spánku, rodí se, roste. Proto je k jaru přiřazen prvek dřevo.
Každý prvek má mnoho forem a projevů. Projevem dřeva je jaro, vítr, dalším například hněv, formou v lidském těle to jsou játra nebo šlachy, životní období puberta (nebudeme se rozepisovat, vzpomeňte si na svou pubertu a hned budete v obraze.)
Játra (gān, 肝) mají ráda volnost, pružnost, ohebnost.
Jakmile z nějaké příčiny je čchi v játrech stísněná, začneme se hněvat, mít zlost, rozčilovat se, můžeme být až agresivní.
V běžném životě člověk často a dlouho sedí v zaměstnání, při jízdě autem, sledováním televize. Játra nemají přirozenou volnost a člověk se pak snadno rozčílí a vybouchne.
Volnost jater také mohou omezovat různé normy, zákazy, nejen ty, které nám ukládá zákon či jiné předpisy, ale i ty mantinely, které si stanovujeme sami. Přehnané morální zásady nebo nároky na výkonnost mohou utlačovat naše játra. Ano, jsou potřeba, ale čeho je moc, toho je příliš, i toho mála.
Játra mají na starosti průchodnost
Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostateku energie (známé jako jarní únava), zadržování vody - otékání, problémy s trávením a vylučováním potravy. Je-li člověk ohebný, čchi proudí tak, jak má.
Vývodem jater jsou oči
Vývodem jaterní čchi jsou oči (Znáte to, jako by se vám vzteky zatmělo před očima). Tkání šlachy a nehty - opět pružnost a růst. Cítíte problémy v těchto místech? Možná vám vaše játra dávají najevo, že nemají svůj prostor k přirozenému růstu.
Žlučník (dǎn, 胆) je párovým orgánem jater
Žlučník souvisí s játry nejen z anatomického a fyziologického hlediska, ale i v systému tradiční čínské medicíny. Je párovým orgánem jater, jedním z orgánů fu (orgán-skladiště, mají vypouštěcí a klesající funkci, nemohou zůstat plné a neprůchodné, další fu orgány jsou žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, močový měchýř a trojitý zářič).
Žluč, která se v játrech vytvoří, se ve žlučníku uskladí a vyloučí do tenkého střeva. Jeho čchi přirozeně klesá dolů. Hořkost v ústech může být následkem protisměrnému vystupování čchi žlučníku.
Žlučník řídí rozhodnost
schopnost posuzovat věci, přijímat rozhodnutí. Člověk, který má slabou čchi žlučníku, bývá vystaven onemocněním, které se projevují bázlivostí či lekavostí.
V játrech sídlí duše chun (hun, 魂)
V játrech sídlí duše hun. Silná duše Hun nám dovoluje být vizonáři, kreativci a stratégy, snít. Hun pro svou práci potřebuje prostor a klid. Nemá ráda konflikty a stres. Dobře zakořeněná duše Hun nezůstává jen v rovině plánování, ale dokáže se rozhodnout.
Kyselá chuť nejsou jenom citróny
Kyselou chuť mají třeba rajčata, bobulovité ovoce nebo ocet. Kyselá chuť stahuje rozpínavou jarní čchi a doplňuje tekutiny.
Kyselá chuť je ochlazující, osvěžující. Pohyb kyselé chuti je svíravý, směrem dovnitř a dolů, tedy opačný k pohybu rostoucí a rozpínavé čchi dřeva. Může být protiváhou tučnému, těžkému jidlu z živočišných bílkovin. Zastavuje nadměrný únik tekutin - potu, moči, krvácení, výtoků, průjmů.
Kyselá chuť
- stahuje energii dovnitř
- osvěžuje a doplňuje tekutiny
Potraviny kyselé chuti:
- Výrazně kyselé potraviny: dřín, rakytník, šípek, citrusy
- Kyselé a hořké: octy (z octů se dříve dělaly nápoje do letních veder, hořku chuť ochladila, kyselá osvěžila a doplnila tekutiny)
- Kyselé a pikantní: pórek (pikantní chuť ovlivňuje plíce), řeřicha,
- Kyselé a sladké: (sladká chuť posiluje slezinu) hrozny, rajčata, ostružiny, maliny, borůvky, jogurt, schizandra, hloh
Pozor u kyselé chuti:
- příliš mnoho kyselé chuti může ochladit žaludek-slezinu nebo narušit rovnováhu játra-slezina, tím dochází k zažívacím obtížím, hromadění vlhkosti, tvorbě stagnací
- snižuje pružnost šlach, kloubů nebo svalů
- v případě nedostatečnosti jater (cirhozy)
- u lidí trpících zácpou a vlhkostí
Potraviny jara, které svědčí hlavně játrům
S přicházejícím jarem proto měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. Dopřejeme si obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.
- Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)
- Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)
- Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina
- Naklíčená řeřicha, vojtěška, čočka
- Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek
- Houby – maitake, polyporus, hlíva
- Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, kompoty, rebarbora
Játrům nesvědčí tučná strava, těžká jídla, pečení a smažení, chemické zátěže. Zjara nebudeme tělo zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem.
Jarní dietetické desatero
- Omezujeme živočišnou stravu - maso, tuky a mléčné výrobky.
- Zařazujeme více ryby, čočku a dlouhozrnnou rýži nebo špaldu
- Jíme to, co nyní roste – bylinky, pampelišky, kopřivy, jetel
- Klíčíme - semínka řeřichy, vojtěšky, ředkviček nebo brokolice
- Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
- Nebojíme se potravin kyselé povahy. Kyselá chuť pomáhá příliš rostoucí energii opět stáhnout a omezuje nadměrnou rozpínavost dřeva. Teplá voda s citrónem pomáhá posílit játra.
- Vyhýbáme se syrovým a příliš chladným potravinám.
- Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme.
- Méně smažíme a pečeme, dáváme přednost dušení nebo vaření v páře.
- Můžeme se cvičením začít, pokud dlouho odhodláváme nebo začátek odkládáme. Pravidelní cvičenci mohou zvýšit zátež nebo cvičit častěji.
Potraviny elementu dřevo
Přehled potravin, které náleží elementu dřevo. Na jaře vybírejte potraviny, které jsou povahy zahřívající, vyrovnané, doplňujte osvěžujícími.
Potraviny studené povahy | Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|---|
naklíčená pšenice | pšenice | kuskus | slepice | |
naklíčené mungo | naklíčená vojtěška | bulgur | třešňová šťáva | |
šťavel | naklíčená řeřicha | špalda | zelené výhonky | |
rajčata | naklíčené luštěniny | ostružina | ocet | |
ananas | kysané zelí | malina | petržel | |
kiwi | rybíz | šípkový čaj | granátové jablko | |
rebarbora | mandarinky | kvasnice | švestky | |
citron | klementinky | kumquat | ||
jogurt | jahody | |||
kyselé jablko | ||||
pomeranč | ||||
brusinky | ||||
angrešt | ||||
borůvky | ||||
kachna | ||||
tvaroh | ||||
kefír | ||||
čerstvý sýr | ||||
kyselé mléko | ||||
sekt | ||||
pšeničné pivo | ||||
kvašený nápoj | ||||
čaj | ||||
bílé víno |
Zdroje:
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
- Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011
Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.
Online kurzy ZDARMA
-
Úvod do čínské dietetiky
Zaveďte principy stravování dle tradiční čínské medicíny do svého každodenního života. Vaření dle 5 hybatelů, vlastnosti potravin, potraviny dle ročních období.
-
Moxování pro uvolnění bolesti
Naučte se ovládat moxování. Přiveďte k bolestivým místům teplo, rozhýbejte energii a pomozte si od bolestí kolen, ramene, beder a bříška.
Vstupte do světa TČM
-
Vstupte do světa čínské medicíny a začněte ji poznávat od základů
Kurz, na kterém poznáte základní principy TČM. Díky tomu začnete směřovat k pevnému zdraví a blahodárné harmonii. Otevřete se k dalšímu studiu a poznávání TČM.
- I pro úplné laiky a naprosté začátečníky
- 6 špičkových lektorů a praktiků TČM, kteří vám dají pevné základy
- 8 dní výuky + online otázky a odpovědi + zavádění TČM do života
Semináře TČM
-
Děti: Zlepšete trávení a řešte zažívací obtíže díky čínské medicíně (7.–9. 2. 2025)
Studenti Praktici
O dětech 0–15 let • Jak na zácpu, průjmy, zvracení, bolesti břicha, reflux nebo intolerance •...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 270 Kč s DPH
-
Emoce dle TČM 1/5: Hněv, vzdor, frustrace, pocit viny a další emoce ZÁZNAM
Laici a veřejnost Studenti Začínáme s TČM Online
Objevujte celostní příčiny hněvu, vzteku, vzdoru, frustrace, pocitu viny a dalších souvisejících...
Je místo?: Ano, přihlaste se
900 Kč s DPH
-
Emoce dle TČM: Výhodný balíček 5 seminářů. ZÁZNAMY
Laici a veřejnost Studenti Začínáme s TČM Online
Objevujte celostní příčiny emocí i jejich vliv na fyzické zdraví a kondici jednotlivých orgánů...
Je místo?: Ano, přihlaste se
4 000 Kč s DPH
-
Fáze života z pohledu pěti elementů
Začínáme s TČM Online
Jak přistupovat k jednotlivým fázím našeho života, abychom ho prožívali v souladu. Přístupný...
Je místo?: Ano, přihlaste se
500 Kč s DPH
-
4 základní nerovnováhy čchi
Online
Jak poznat a vyrovnat čtyři nerovnováhy čchi v krátkodobé i dlouhodobé terapii. Přístupný...
Je místo?: Ano, přihlaste se
500 Kč s DPH
-
Spánek, nespavost a snění
Online
Spánek z pohledu západní a tradiční čínské medicíny. Příčiny poruch a projevů. Snění. Online kurz...
Je místo?: Ano, přihlaste se
700 Kč s DPH
-
Chun (Hun). O duši jater
Online
O projevech, úkolech duše jater Chun (Hun). Dozvíte se souvislosti, které vám možná unikaly....
Je místo?: Ano, přihlaste se
600 Kč s DPH
-
Závislosti zjevné a skryté
Online
Jak pomocí optiky tradiční čínské medicíny nahlížíme na závislosti a jak s nimi TČM pracuje....
Je místo?: Ano, přihlaste se
500 Kč s DPH
-
Filozofické kořeny a historie TČM – online kurz
Laici a veřejnost Studenti Praktici Začínáme s TČM Online
Obohaťte svůj pohled na svět o moudrost filozofie taoismu, konfucianismu a buddhismu. Načerpejte...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 300 Kč s DPH