Zima, energie vody

Voda může být čistá nebo kalná, klidná nebo rozbouřená, hluboká nebo mělká, voda může téct v korytě řeky a pomáhat nebo zaplavit a zničit zem. Máme-li pevnou vůli a určené hranice, pak nepocítíme strach v neklidných vodách, protože víme, že bouře přejde, záplavy ustoupí a voda se opět vrátí do svého koryta.

Zmrzlá voda

V zimě svět jakoby se zastavil v kapce zmrlé vody. V přírodě je klid. Sbíráme síly na znovuzrození. Photo by Aaron Burden on Unsplash

Zima – voda (shuǐ) 水 – ledviny (shén) 肾

Prvek voda (shuǐ,)
Směřování energie dolů, dovnitř, do hloubky
Chuť slaná
Orgán zang ledviny (shén,)
Orgán fu močový měchýř
Duše Zhi (zhì, , č´)
Smyslový orgán uši
Tkáň kosti
Emoce strach
Zvuk sténání
Klimatický projev chlad
Změna uschování, třes
Denní doba půlnoc
Orgánové hodiny 15.–19. hodina
Barva černá
Světová strana sever
Čas dle čínského roku od poloviny listopadu
Čas meteorologický  1. 12.  – 28.(29.) 2.
Čas astronomický  21. 12. – 20. 3.

Kniha, svařené víno, koření

Čas strávený s knihou a svařeným vínem jsou dobře strávené chvíle v zimním období.

Ledviny a močový měchýř – orgány, o které bychom měli v zimě dbát především

Typickým projevem prvku voda je zima. Jinová energie má v této době největší sílu. Únavu se nepokoušíme přeprat vysokým pracovním nasazením, hodinami v tělocvičně a sháněním dárků. Naopak se zaměříme na náš vnitřní svět, přemýšlíme sami nad sebou, co změnit, kam se v příštím období posunout, více meditujeme, cvičíme qigong, trávíme čas s knihou a svými blízkými. Už totiž víme, co je pro nás důležité a tím chceme být obklopeni.

Projevy energie vody

Dalším projevem energie vody je chlad anebo strach (kong 恐), formou v lidském těle to jsou ledviny, močový měchýř kosti. Voda je konec,... ale ne vždy, ve vodě se přeci rodí nový život. Voda žádný konec nemá, vzpomeňte si na hodiny prvouky a koloběh vody. Tam kde jedno končí, něco jiného začíná, jen v jiné formě. Konec nemusí vždy znamenat smrt, ale například konec dne, filmu, projektu, roku, vzdělání a to už není tak definitivní, protože víme, že se další den vzbudíme, začneme projekt nový, nastoupíme do zaměstnání. 

Duše zhi, vůle a strach

Voda představuje v oblasti lidských vlastností silnou vůli, skromnost, odvahu a určení hranic a cílů. Naši vůli ovládá duše zhi, která sídlí právě v ledvinách. Zhi dává lidem vůli k přežití, pud sebezáchovy, reprodukční instinkt. Člověk se silnou vůlí je odhodlaný jít za svými cíli a čelit nástrahám.Ten, kdo má slabou duši zhi, musí naopak často čelit strachu a obavám.

Strach má v našem životě velký význam. Dovoluje nám vnímat rizika a ohrožení. Udržuje nás v bdělosti a nedovoluje nám být lehkomyslnými. Strach v nadměrné míře, prožíváme-li dlouhodobý stres, nejistotu, nebezpečí způsobuje pokles energie z oslabení ledvin. Člověk ztrácí svalový tonus, povadá, ztrácí integritu a pevnou půdu pod nohama.

Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle... je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.

Funkce ledvin a kostí

Ledviny jsou zang orgánem vody.

Ledviny v sobě uchovávájí esenci jing ([:ťing:] 精). Esence je kořen života, vitální síla, kterou máme danou do vínku, získali jsme ji po rodičích. Díky esenci vzniká lidský život. Řídí tedy reprodukci a plodnost. Esence podporuje růst - od dětství sílí, v dospělosti dosáhne vrcholu a se stářím postupně klesá. Pomáhá člověku bránit se vůči vnějším škodlivinám.

Ledviny řídí tekutiny. Ledviny odvádějí tekutiny, které již nejsou v těle potřeba a zároveň v těle zadržují tolik tekutin, kolik je nutné. Plýtvání tekutinami (plivání, nadměrná sexuální aktivita nebo pocení a časté močení) oslabuje ledviny. Zadržování vody v těle se může projevovat jako otoky nebo problémy s vylučováním moči.

Ledviny souvisejí s kostmi. Esence, která je uschovaná v ledvinách, vyživuje dřeň, která je uložena v kostech. Hojná esence znamená silné kosti. Naopak při nedostatečnosti esence dochází k poruchám růstu kostí, měkkosti kostí u dětí nebo křehkosti u starých lidí. Se stavem ledvin a kostí souvisí i stav zubů, u kterých platí to samé, co u kostí.

Ledviny se vybarvují na vlasech. Kvalitu ovlivňuje krev a esence ledvin. Krev je pro vlasy výživa, esence je zdrojem růstu. Mladí lidé maji pevné a husté vlasy, s vyšším věkem a ztrácející se esencí vlasy řídnou a šedivějí. To je přirozený projev. Kvalita vlasů se může zhoršit i v důsledku nemoci, pak je příčinou nedostatečná esence a prázdnota krve.

Ledviny mají vývod v uších. Mladí a zdraví lidé mají sluch bystrý, s věkem a přirozeným úbytkem esence se kvalita sluchu zhoršuje. 

Funkce močového měchýře

Močový měchýř je párovým orgánem ledvin, fu orgánem vody. Tekutiny z ledvin vnikají do močového měchýře, mění se v moč a poté co dosáhne určitého objemu, je pomocí tranformační činnosti čchi spontánně vylučována z těla ven.

Zmrzlá větvička. Chlad. Zima

Chlad je silně jinové povahy. Vtahuje se dovnitř, klesá dolů, smršťuje a zahušťuje se, a působí ničivě na jangovou čchi. Může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám. Organismus může být postižen chladem kdykoliv, je-li mu vystaven a nemá proti němu dostatečnou ochranu.

Chlad (chan, hán, 寒)

Jako projev prvku voda je chlad spojený hlavně se zimou, ale může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám. Organismus může být postižen chladem kdykoliv, je-li mu vystaven a nemá proti němu dostatečnou ochranu.

Chlad je silně jinové povahy. Vtahuje se dovnitř, klesá dolů, smršťuje a zahušťuje se, a působí ničivě na jangovou čchi.

Vlastnosti chladu:

  1. Poškozuje jang jak na povrchu, tak v orgánech. Cítíme pak chlad a zimomřivost, máme studené končetiny a může se vyskytovat bolest břicha a průjem.
  2. Zahušťuje. Stagnace čchi a krve vyvolávají bolesti. Tkáně se špatně prokrvují, vyskytují se bolesti svalstva a kloubů, a chlad v orgánech. 
  3. Podobně působí i smršťování, které vyvolává například bolesti hlavy či uzavírá potní otvory. Pak se vyskytuje horečka bez pocení.
  4. Propojen s ledvinami. Ledviny jsou nejvíce chladem zasažené. Chladem také mohou zasažené plíce a slezina. Chlad oslabuje jejich jangovou čchi.

Rozlišujeme vnější zranění a zasažení chladem, a vnitřní chlad

  • Zranění chladem vzniká zvenku a vstupuje do povrchových vrstev. Často vstupuje společně s větrem. Rozvrací jangovou ochranu těla.
  • Při zasažení chlad napadá přímo orgány plic, sleziny a ledvin a oslabuje jejich jangovou funkci.
  • Vnitřní chlad vzniká dlouhotrvajícím působením vnějšího chladu v těle. Takový chlad pak zraňuje slezinu, ledviny či srdce a mohou vzniknout prázdnoty jangu.  

Sůl a mořské řasy

Nejenom sůl, ale i mořské řasy, ume ocet nebo sójová omáčka jsou nositeli slané chuti.

Slaná chuť

Slaná chuť je ochlazující, směřuje dolů a dovnitř, zvlhčuje, změkčuje. Díky jejím vlastnostem může teplo lépe prostoupit hluboko do těla až do morku kostí a zkhřelé kosti prohřát. A hlavně ledviny, které nerady chlad.

Mnoho soli naopak měkké zpevňuje a tvrdé změkčuje, to může vést k demineralizaci a řídnutí kostí. 

Jak využít slanou chuť

  • kloktadlo na bolest krku, protože ochlazuje
  • na zácpu, vyprazdňuje střeva, protože směřuje dolů
  • zvyšuje chuť k jídlu
  • koupel ve slané vodě přivede do těla teplo. Kdo potřebuje víc, zahřeje hrubozrnnou sůl v troubě tak, jak je to příjemné, a pak si na ní položí nohy, teplo vstoupí přímo do drah ledvin, které začínají na chodidlech.

Působení slané chutí dle typu osobnosti

Pro jaké osoby je slaná chuť vhodná

  • slabí a labilní jedinci

Kdo by se měl slané chuti vyvarovat

  • lidé obézní
  • trpící na otoky
  • s výraznou vlhkostí v těle
  • konstituce s převahou jang

Osoby s prázdnotou jangu

  • doplňujeme jang tím, že jíme

Osoby s prázdnotou jin

  • vyživujeme esenci ledvin tím, že jíme
    • dlouho vařené luštěniny - fazole červená ledvina, fazolky adzuki, černé fazole
    • tučné ryby a mořské plody
    • mořské řasy
    • vývary

fazole adzuki, černé, velké,  černý seznam, mořské řasy, himalájská sůl, hrubozrnná sůl.

Potraviny pro posílení energie vody: černé fazole, adzuki, černá čočka, černý seznam, jako je černá hloubka moře; mořské řasy a sůl.

Potraviny, které prospívají ledvinám

  • Maso – jehněčí, hovězí, kachní, zvěřina, tučné ryby (losos, kapr, makrela) mořské plody
  • Obiloviny – pohanka
  • Luštěniny – fazole, adzuki, černé fazole
  • Zelenina – kadeřávek, kapusta, pórek, kvašená zelenina (zelí, ředkve, květák)
  • Ovoce – kompotované nebo sušené
  • Ořechy a semínka – vlašské nebo lískové ořechy, černý sezam
  • Koření – sójová omáčka, miso pasta, sůl, hřebíček, skořice, mořské řasy
  • Tekutiny – teplá voda, svařené víno, vývary z kostí nebo zeleninové s luštěninami a obilím

Guláš z hovězího masa na červeném víně s mrkví a kadeřávkem

Guláš z pomalu taženého hovězího masa na červeném víně s mrkví a kadeřávkem.

Zimní desatero

  1. ~Z~p~o~m~a~l~í~m~e~
  2. Ledviny udržujeme v teple, aby zvenku nepronikl do těla chlad a zevnitř lépe mohly rozvádět teplo. To znamená, že nosíme čepice přes uši, teplé dlouhé svetry přes záda a teplé ponožky.
  3. Živočišné tuky, maso a kosti jsou jedním z pilířů zimní stravy.
  4. Různé druhy fazolí jsou druhým pilířem zimní stravy.
  5. Více pečeme a zapékáme. Pečenou řepu, dýni nebo houbového kubu z pohanky či ječných krup zařazujeme do stravy častěji, než v jiných částech roku.
  6. Zahřátí pomůže svařené víno s anýzem, hřebíčkem a skořicí.
  7. Dlouhé zimní večery věnujeme přípravě vývarů. Více v článku →
  8. Zkuste vařit s mořskými řasami nebo miso pastou. Jídlu dodají slanou chuť.
  9. Čas strávený doma s blízkými se nám v budoucnu vrátí.
  10. ~O~d~p~o~č~í~v~á~m~e~

Potraviny elementu voda

Přehled potravin, které náleží elementu voda. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající.

Potraviny chladné povahyPotraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
mořské řasy hrách černý sezam maso bažantí maso jehněčí
kaviár  mungo fazole fazole adzuki úhoř uzené ryby
krab ústřice sojové boby ořech vlašský uzeniny 
slávka  sépie jáhly škeble, slávky  
sůl  olivy humr jedlý kaštan  
sojová omáčka  umeboshi chobotnice losos  
studená voda  jidášovo ucho slunečnicová semínka maso jelení, srnčí  
minerální voda    olej z vlašských ořechů    
agar-agar    maso kančí    
    miso    
    mušle (mořské)    
    okoun    
    pstruh    
    sardinky    
    tuňák    
         
         
         

Tématické semináře

Zdroje:

  • MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
  • Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011

Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.

Do knihovny →

Online kurzy ZDARMA

Používáme cookies

Souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech?

Jak používáme cookies

Nastavení
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení