Zima, energie vody
Voda může být čistá nebo kalná, klidná nebo rozbouřená, hluboká nebo mělká, voda může téct v korytě řeky a pomáhat nebo zaplavit a zničit zem. Máme-li pevnou vůli a určené hranice, pak nepocítíme strach v neklidných vodách, protože víme, že bouře přejde, záplavy ustoupí a voda se opět vrátí do svého koryta.
Zima – voda (shuǐ) 水 – ledviny (shén) 肾
Prvek | voda (shuǐ, 水) |
---|---|
Směřování energie | dolů, dovnitř, do hloubky |
Chuť | slaná |
Orgán zang | ledviny (shén,肾) |
Orgán fu | močový měchýř |
Duše | Zhi (zhì, 志, č´) |
Smyslový orgán | uši |
Tkáň | kosti |
Emoce | strach |
Zvuk | sténání |
Klimatický projev | chlad |
Změna | uschování, třes |
Denní doba | půlnoc |
Orgánové hodiny | 15.–19. hodina |
Barva | černá |
Světová strana | sever |
Čas dle čínského roku | od poloviny listopadu |
Čas meteorologický | 1. 12. – 28.(29.) 2. |
Čas astronomický | 21. 12. – 20. 3. |
Ledviny a močový měchýř – orgány, o které bychom měli v zimě dbát především
Typickým projevem prvku voda je zima. Jinová energie má v této době největší sílu. Únavu se nepokoušíme přeprat vysokým pracovním nasazením, hodinami v tělocvičně a sháněním dárků. Naopak se zaměříme na náš vnitřní svět, přemýšlíme sami nad sebou, co změnit, kam se v příštím období posunout, více meditujeme, cvičíme qigong, trávíme čas s knihou a svými blízkými. Už totiž víme, co je pro nás důležité a tím chceme být obklopeni.
Projevy energie vody
Dalším projevem energie vody je chlad anebo strach (kong 恐), formou v lidském těle to jsou ledviny, močový měchýř a kosti. Voda je konec,... ale ne vždy, ve vodě se přeci rodí nový život. Voda žádný konec nemá, vzpomeňte si na hodiny prvouky a koloběh vody. Tam kde jedno končí, něco jiného začíná, jen v jiné formě. Konec nemusí vždy znamenat smrt, ale například konec dne, filmu, projektu, roku, vzdělání a to už není tak definitivní, protože víme, že se další den vzbudíme, začneme projekt nový, nastoupíme do zaměstnání.
Duše zhi, vůle a strach
Voda představuje v oblasti lidských vlastností silnou vůli, skromnost, odvahu a určení hranic a cílů. Naši vůli ovládá duše zhi, která sídlí právě v ledvinách. Zhi dává lidem vůli k přežití, pud sebezáchovy, reprodukční instinkt. Člověk se silnou vůlí je odhodlaný jít za svými cíli a čelit nástrahám.Ten, kdo má slabou duši zhi, musí naopak často čelit strachu a obavám.
Strach má v našem životě velký význam. Dovoluje nám vnímat rizika a ohrožení. Udržuje nás v bdělosti a nedovoluje nám být lehkomyslnými. Strach v nadměrné míře, prožíváme-li dlouhodobý stres, nejistotu, nebezpečí způsobuje pokles energie z oslabení ledvin. Člověk ztrácí svalový tonus, povadá, ztrácí integritu a pevnou půdu pod nohama.
Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle... je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.
Funkce ledvin a kostí
Ledviny jsou zang orgánem vody.
Ledviny v sobě uchovávájí esenci jing ([:ťing:] 精). Esence je kořen života, vitální síla, kterou máme danou do vínku, získali jsme ji po rodičích. Díky esenci vzniká lidský život. Řídí tedy reprodukci a plodnost. Esence podporuje růst - od dětství sílí, v dospělosti dosáhne vrcholu a se stářím postupně klesá. Pomáhá člověku bránit se vůči vnějším škodlivinám.
Ledviny řídí tekutiny. Ledviny odvádějí tekutiny, které již nejsou v těle potřeba a zároveň v těle zadržují tolik tekutin, kolik je nutné. Plýtvání tekutinami (plivání, nadměrná sexuální aktivita nebo pocení a časté močení) oslabuje ledviny. Zadržování vody v těle se může projevovat jako otoky nebo problémy s vylučováním moči.
Ledviny souvisejí s kostmi. Esence, která je uschovaná v ledvinách, vyživuje dřeň, která je uložena v kostech. Hojná esence znamená silné kosti. Naopak při nedostatečnosti esence dochází k poruchám růstu kostí, měkkosti kostí u dětí nebo křehkosti u starých lidí. Se stavem ledvin a kostí souvisí i stav zubů, u kterých platí to samé, co u kostí.
Ledviny se vybarvují na vlasech. Kvalitu ovlivňuje krev a esence ledvin. Krev je pro vlasy výživa, esence je zdrojem růstu. Mladí lidé maji pevné a husté vlasy, s vyšším věkem a ztrácející se esencí vlasy řídnou a šedivějí. To je přirozený projev. Kvalita vlasů se může zhoršit i v důsledku nemoci, pak je příčinou nedostatečná esence a prázdnota krve.
Ledviny mají vývod v uších. Mladí a zdraví lidé mají sluch bystrý, s věkem a přirozeným úbytkem esence se kvalita sluchu zhoršuje.
Funkce močového měchýře
Močový měchýř je párovým orgánem ledvin, fu orgánem vody. Tekutiny z ledvin vnikají do močového měchýře, mění se v moč a poté co dosáhne určitého objemu, je pomocí tranformační činnosti čchi spontánně vylučována z těla ven.
Chlad (chan, hán, 寒)
Jako projev prvku voda je chlad spojený hlavně se zimou, ale může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám. Organismus může být postižen chladem kdykoliv, je-li mu vystaven a nemá proti němu dostatečnou ochranu.
Chlad je silně jinové povahy. Vtahuje se dovnitř, klesá dolů, smršťuje a zahušťuje se, a působí ničivě na jangovou čchi.
Vlastnosti chladu:
- Poškozuje jang jak na povrchu, tak v orgánech. Cítíme pak chlad a zimomřivost, máme studené končetiny a může se vyskytovat bolest břicha a průjem.
- Zahušťuje. Stagnace čchi a krve vyvolávají bolesti. Tkáně se špatně prokrvují, vyskytují se bolesti svalstva a kloubů, a chlad v orgánech.
- Podobně působí i smršťování, které vyvolává například bolesti hlavy či uzavírá potní otvory. Pak se vyskytuje horečka bez pocení.
- Propojen s ledvinami. Ledviny jsou nejvíce chladem zasažené. Chladem také mohou zasažené plíce a slezina. Chlad oslabuje jejich jangovou čchi.
Rozlišujeme vnější zranění a zasažení chladem, a vnitřní chlad
- Zranění chladem vzniká zvenku a vstupuje do povrchových vrstev. Často vstupuje společně s větrem. Rozvrací jangovou ochranu těla.
- Při zasažení chlad napadá přímo orgány plic, sleziny a ledvin a oslabuje jejich jangovou funkci.
- Vnitřní chlad vzniká dlouhotrvajícím působením vnějšího chladu v těle. Takový chlad pak zraňuje slezinu, ledviny či srdce a mohou vzniknout prázdnoty jangu.
Slaná chuť
Slaná chuť je ochlazující, směřuje dolů a dovnitř, zvlhčuje, změkčuje. Díky jejím vlastnostem může teplo lépe prostoupit hluboko do těla až do morku kostí a zkhřelé kosti prohřát. A hlavně ledviny, které nerady chlad.
Mnoho soli naopak měkké zpevňuje a tvrdé změkčuje, to může vést k demineralizaci a řídnutí kostí.
Jak využít slanou chuť
- kloktadlo na bolest krku, protože ochlazuje
- na zácpu, vyprazdňuje střeva, protože směřuje dolů
- zvyšuje chuť k jídlu
- koupel ve slané vodě přivede do těla teplo. Kdo potřebuje víc, zahřeje hrubozrnnou sůl v troubě tak, jak je to příjemné, a pak si na ní položí nohy, teplo vstoupí přímo do drah ledvin, které začínají na chodidlech.
Působení slané chutí dle typu osobnosti
Pro jaké osoby je slaná chuť vhodná
- slabí a labilní jedinci
Kdo by se měl slané chuti vyvarovat
- lidé obézní
- trpící na otoky
- s výraznou vlhkostí v těle
- konstituce s převahou jang
Osoby s prázdnotou jangu
- doplňujeme jang tím, že jíme
- vývary z masa a kostí,
- nákypy pečené v troubě - houbový kuba,
- pečenou zeleninu (dýně, řepa)
Osoby s prázdnotou jin
- vyživujeme esenci ledvin tím, že jíme
- dlouho vařené luštěniny - fazole červená ledvina, fazolky adzuki, černé fazole
- tučné ryby a mořské plody
- mořské řasy
- vývary
Potraviny, které prospívají ledvinám
- Maso – jehněčí, hovězí, kachní, zvěřina, tučné ryby (losos, kapr, makrela) mořské plody
- Obiloviny – pohanka
- Luštěniny – fazole, adzuki, černé fazole
- Zelenina – kadeřávek, kapusta, pórek, kvašená zelenina (zelí, ředkve, květák)
- Ovoce – kompotované nebo sušené
- Ořechy a semínka – vlašské nebo lískové ořechy, černý sezam
- Koření – sójová omáčka, miso pasta, sůl, hřebíček, skořice, mořské řasy
- Tekutiny – teplá voda, svařené víno, vývary z kostí nebo zeleninové s luštěninami a obilím
Zimní desatero
- ~Z~p~o~m~a~l~í~m~e~
- Ledviny udržujeme v teple, aby zvenku nepronikl do těla chlad a zevnitř lépe mohly rozvádět teplo. To znamená, že nosíme čepice přes uši, teplé dlouhé svetry přes záda a teplé ponožky.
- Živočišné tuky, maso a kosti jsou jedním z pilířů zimní stravy.
- Různé druhy fazolí jsou druhým pilířem zimní stravy.
- Více pečeme a zapékáme. Pečenou řepu, dýni nebo houbového kubu z pohanky či ječných krup zařazujeme do stravy častěji, než v jiných částech roku.
- Zahřátí pomůže svařené víno s anýzem, hřebíčkem a skořicí.
- Dlouhé zimní večery věnujeme přípravě vývarů. Více v článku →
- Zkuste vařit s mořskými řasami nebo miso pastou. Jídlu dodají slanou chuť.
- Čas strávený doma s blízkými se nám v budoucnu vrátí.
- ~O~d~p~o~č~í~v~á~m~e~
Potraviny elementu voda
Přehled potravin, které náleží elementu voda. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající.
Potraviny chladné povahy | Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|---|
mořské řasy | hrách | černý sezam | maso bažantí | maso jehněčí |
kaviár | mungo fazole | fazole adzuki | úhoř | uzené ryby |
krab | ústřice | sojové boby | ořech vlašský | uzeniny |
slávka | sépie | jáhly | škeble, slávky | |
sůl | olivy | humr | jedlý kaštan | |
sojová omáčka | umeboshi | chobotnice | losos | |
studená voda | jidášovo ucho | slunečnicová semínka | maso jelení, srnčí | |
minerální voda | olej z vlašských ořechů | |||
agar-agar | maso kančí | |||
miso | ||||
mušle (mořské) | ||||
okoun | ||||
pstruh | ||||
sardinky | ||||
tuňák | ||||
Tématické semináře
-
Č´ (Zhi). O duši ledvin
Online
O projevech, úkolech duše ledvin Č´ (Zhi). Dozvíte se souvislosti, které vám možná unikaly....
Je místo?: Ano, přihlaste se
600 Kč s DPH
-
Spánek, nespavost a snění
Online
Spánek z pohledu západní a tradiční čínské medicíny. Příčiny poruch a projevů. Snění. Online kurz...
Je místo?: Ano, přihlaste se
700 Kč s DPH
-
Děti: Pečujte o ledviny, řešte opožděný vývoj díky TČM. Vše o první menstruaci
Připravujeme Studenti Praktici Postgraduální 3denní
O dětech 0–15 let • Pomočování, záněty močových cest, opožděný vývoj, potíže s růstem, růstové...
Je místo?: PŘIPRAVUJEME
6 270 Kč s DPH
-
Fáze života z pohledu pěti elementů
Začínáme s TČM Online
Jak přistupovat k jednotlivým fázím našeho života, abychom ho prožívali v souladu. Přístupný...
Je místo?: Ano, přihlaste se
500 Kč s DPH
-
Emoce dle TČM 5/5: Strach, nedůvěra, panika, děs a další. ZÁZNAM
Laici a veřejnost Studenti Začínáme s TČM Online
Objevujte celostní příčiny strachu, nedůvěry, paniky, děsu a dalších souvisejících emocí, jejich...
Je místo?: Ano, přihlaste se
900 Kč s DPH
-
Mykoterapie I. – léčivé houby dle TČM (5.–8. 12. 2024)
Studenti Praktici Začínáme s TČM Postgraduální
Používání léčivých hub v terapii a v prevenci → Význam enzymů a mycélia (podhoubí) pro zdraví...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 680 Kč s DPH
-
Filozofické kořeny a historie TČM – online kurz
Laici a veřejnost Studenti Praktici Začínáme s TČM Online
Obohaťte svůj pohled na svět o moudrost filozofie taoismu, konfucianismu a buddhismu. Načerpejte...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 300 Kč s DPH
-
Klouby bez bolesti díky TČM a moxování. Zažijte osobní terapii 16. 11. 2024
Laici a veřejnost Studenti Praktici Začínáme s TČM Proběhl ✓
Bolest po úrazu, operaci, při rehabilitaci nebo artrózách • Moxování a čínská medicína •...
Je místo?: Proběhl
2 700 Kč s DPH
-
Sexualita dle TČM: jiskra k životní harmonii (14. 12. 2024)
Novinka! Online
Řešte intimní obtíže a sexualitu pohledem tradiční čínské medicíny. Zlepšíte i jiné neduhy,...
Je místo?: Ano, přihlaste se
2 000 Kč s DPH
Zdroje:
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
- Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011
Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.
Online kurzy ZDARMA
-
Úvod do čínské dietetiky
Zaveďte principy stravování dle tradiční čínské medicíny do svého každodenního života. Vaření dle 5 hybatelů, vlastnosti potravin, potraviny dle ročních období.
-
Moxování pro uvolnění bolesti
Naučte se ovládat moxování. Přiveďte k bolestivým místům teplo, rozhýbejte energii a pomozte si od bolestí kolen, ramene, beder a bříška.