Léto v tradiční čínské medicíně

Podle teorie pěti prvků v létě vládne energie ohně. Pečujeme hlavně o srdce a tenké střevo. Energie ohně stoupá nahoru, lehce přeskakuje a šíří se. Stejně jako smích, který je projevem radosti, emoce srdce – léta.

Slunce – oheň, energie léta

Slunce = oheň, spalující energie léta. Foto: Daniel Handl

Prožíváme dlouhé letní dny, jsme aktivní, plní síly a radosti ze slunce. Sklízíme šťavnaté plody, ve kterých se urodila energie léta. Užíváme jich, zpracováváme a ukládáme na další roční období. Sušíme, zavařujeme, kvasíme, klíčíme. Dny jsou dlouhé, noci krátké, proto pozdní uléhání a dřívější vstávání, či dokonce probdělé noci, lépe snášíme. Potkáváme se s přáteli, poznáváme nová místa a chutě, cestujeme.

Léto – oheň (huǒ) 火 – velký jang

Směřování energie vzhůru
Prvek oheň (huǒ, 火)
Chuť hořká
Orgán zang srdce (xīn, 心)
Orgán fu tenké střevo
Duše Šen (shen, 神)
Smyslový orgán jazyk
Tkáň cévy
Emoce radost, trápení
Zvuk smích
Klimatický projev vedro
Změna růst, trápení
Denní doba poledne
Orgánové hodiny 11. – 15. hodina
Barva červená
Světová strana jih
Čas dle čínského roku od května do konce července
Čas meteorologický od 1. června do 31. srpna
Čas astronomický od 21. června do 23. září

Salát tabbouleh inspirace na letní stravování

Salát tabbouleh inspirace na letní stravování. Bulgur, rajčata, máta, petrželka, olivový olej a citronová šťáva.

Srdce, tenké střevo – orgány, o které bychom měli v létě dbát především

Jangová energie dosahuje během letních měsíců svého vrcholu. Dny jsou teplé, horké, dlouhé. Horko, aktivita, pot jsou všechno projevy vrcholné jangové energie, proto je k létu přiřazen prvek ohně. Tuto energii je třeba vyvažovat, abychom nezraňovali naše srdce.

Projevem ohně je léto, vedro, dalším například radost, formou v lidském těle to jsou srdce nebo cévy, životní období mládí. Mladí lidé jsou aktivní a vysoce produktivní, studují nebo chodí do zaměstnání. V tomto věku je potřeba se naučit i odpočinku, aby přepracování nevedlo k vyhoření.

V srdci sídlí duše šen

Srdce v sobě uchovává ducha šen (shen). Šen (shen, 神) je odpovědný za naše vědomí a osobnost a řídí ostatní složky psychiky, které sídlí v ostatních orgánech cang. Je-li v šen v rovnováze, psychika je bez poruch, mysl je bystrá, fungují i duchové ostatních orgánů, protože šen je jejich vládcem. Při nerovnováze v orgánu srdce může být šen rozrušen. Tady hledejme příčinu psychických nemocí. Je-li narušen šen, jsou narušeny i další orgány zang.

Emocí srdce je radost

Radost je obvykle pozitivní emocí, která je prospěšná pro srdeční činnost. Přemění-li se radost na dychtivost, vznikne neklid, to může vést k poranění ducha. Neklidný duch se projevuje například hyperaktivou, blázněním a může vyústit v duševní nemoci – maniodepresivní stavy či schizofrenie. Klid přináší spokojenost a smířlivost.

Srdce řídí krev a cévy

Srdce řídí krev a cévy. Čchi srdce ovlivňuje správnou cirkulaci krve. Plnost čchi srdce, dostatek krevní tekutiny a průchodnost cév jsou zásadními předpoklady pro správný oběh krve. Tep je pravidelný, puls silný, barva obličeje je červená.

Platí rčení „Co na srdci, to na jazyku“. Šen formuje osobnost, jedna forma vyjádření osobnosti je jazyk. Když je narušena funkce srdce řídit ducha, objevuje se ztuhlost jazyka, zajíkání, ztráta řeči.

Párový orgán je tenké střevo

Tenké střevo provádí další trávení tak, že odděluje kalné, které dále putuje do tlustého střeva a ven a vyděluje čisté, které se vstřebává dále do těla. Vytváří tedy hmotu (v tlustém střevě vzniká stolice) a tekutinu (která díky čchi ledvin vstoupí do močového měchýře, vznikne moč a je dále vylučována z těla), kterou tělo již nepotřebuje. Na druhou stranu z potravy získává výživné látky, které tělo dále zužitkuje. Pomocí sleziny rozptyluje tuto čistou esenci do srdce a plic a z nich do celého těla.

Srdce doplňuje do tenkého střeva jang a tenké střevo podporuje srdce krví. Když nemá srdce krve dostatek, narůsta jeho jang a horkost tak vniká do střeva (odtud mohou pocházet problémy se záněty močového měchýře). Při horkosti ve střevě, se zvedá oheň, to se může projevit jako afty nebo bušení srdce.

Energie ohně ovládá srdce, v létě bychom o něj měli dbát především.

Energie ohně ovládá srdce, v létě bychom měli dbát o to, abychom srdce příliš nepřehřívali, ale vyživovali – užíváním si každé chvilky léta a dobrým jídlem, ze kterého budeme mít radost.

Oheň uhasíme hořkou chutí

V tradiční čínské medicíně hořká chuť má ochlazující účinky a podporuje sestup tělesné energie. Je spojena s ohněm a se srdcem.

Co uhasí oheň letních veder? Ani zmrzka ani ledová voda, ale POTRAVINY HOŘKÉ CHUTI:

  • Hořká chuť pročišťuje horkost v cévách a tepnách a zbavuje je od vlhkých hlenových usazenin (v západní medicíně cholesterol a tuk).
  • Ochlazuje horkost v játrech, která je důsledkem tučné stravy a nedostatku pohybu.
  • Pomáhá také v případě výrazné nerovnováhy v trávení, moc dobré jsou listy pampelišek, rukoly či heřmánek.
  • Hořká chuť je vhodná při odvodňování a odvádění vlhkosti a hlenů (otoků, puchýřů, abscesů a při obezitě).
  • Hořká chuť také pomáhá odstraňovat horkost v plicích se žlutými hleny. Pomáhají nám čaje z nasušené pampelišky nebo podbělu.

S hořkou chutí to nepřehánět:

  • U hořké chuti dávat pozor na přílišné ochlazování a vysušování tělesných tekutin.
  • Lidé, kterým je stále zima, by měli nadměrný přísun hořkých potravin zvážit, či alespoň jejich účinek vyrovnat.
  • Hořká chuť je vhodná především pro lidi pomalé až letargické, s nadváhou, trpícími otoky.
  • Agresivním lidem pomáhá ochlazovat horkost jater.

Potraviny hořké chuti:

  • Základní hořké potraviny: hlávkový salát, listové čekanky (endivie nebo radicchio) vojtěška alfa-alfa, žito
  • Hořké a ostře pálivé: kůra citronu nebo bílý pepř, listy ředkvičky či šalotka
  • Hořké a sladké: amarant, quinoa, chřest, řapíkatý celer, tuřín
  • Hořké a kyselé: octy

Hořké potraviny - hlávkový salát, listové čekanky, řapíkatý celer.

Salát z hlávkového salátu, čekanky radicchio a řapíkatého celeru se zálivkou z olivového oleje, jablečného octa, kapičky sójového misa a špetky bílého pepře. Kulinářská rovnice A+B=C v letní praxi.

Potraviny, které prospívají v létě

V létě doplňujeme hořké potraviny o potraviny vyživující tekutiny (rajčata, okurky), aby příliš nevysušovaly krev nebo jin. Zařazujeme mírně pálivé chuti, která otevře povrch a umožní pocení, a tím i ochlazování, nebo vyrovná chladnou povahu těchto potravin.

  • Obiloviny – quinoa, pšeničný bulgur, dlouhozrnná rýže, kuskus.
  • Luštěniny – tofu, mungo, čočka (červená, zelená, velká).
  • Zelenina – okurky, rajčata, hlávkové a jiné druhy salátů (římský, pak choi, ledový,...), ředkvičky, melouny, červená řepa, vodnice, brokolice, květák a jakékoliv další produkty z letní úrody.
  • Ovoce – nepřeberné množství právě zrajících plodů.
  • Klíčky – Naklíčená, řeřicha, vojtěška, mungo.
  • Kvašená zelenina.
  • Mořské řasy.
  • Bylinky – máta, oregano, bazalka, petržel, pampelišky, rukola.
  • Houby – maitake, hericium, hlíva.
  • Hořké – rukola, čekanka.
  • Pálivé – pepř nebo chilli.
  • poje – voda s mátou, zelené a ovocné čaje, chryzantéma, pivo plzeňské.

Zlepšete své zdraví díky stravě podle čínské medicíny

Potraviny léta, mungo, rýže, bulgur, kokos, kustovnice, zelený čaj, zelenina

Potraviny léta, mungo, rýže, bulgur, kokos, kustovnice, zelený čaj, šťavnatá zelenina

Tipy pro vaši konstituci

Osoby typu jin

Jste spíš zimomřiví, bledí, se studenými končetinami a břichem, s tendencí k průjmům, nesmělí, nejistí? Nepřehánějte to se syrovým ovocem a zeleninou, zmrzlinou a ledovými nápoji, ale využijte teplo na prohřátí a zpevnění jangu, který budete potřebovat až venkovní teplota klesne pod vaši únosnou mez.

Osoby typu jang

Máte sklony k přehřívání, je vám teplo skoro celý rok? Vyhýbejte se tučným, sladkým a příliš slaným jídlům, upravě smažené či grilované. Ale naopak ochlazujte svůj jang fazolkami mungo nebo zelenou listovou zeleninou.

Grilování dle TČM

Ke grilovanému masu jíme listovou zeleninu, kvašené zelí, ředkve, zakousneme se do kukuřice vařené v páře místo do pečeného chleba, popíjíme vlažný zelený nebo mátový čaj.

Grilování v létě je nesmysl, ale...

Způsob přípravy grilováním totiž patří k extrémnímu jangu. Jak tomu rozumět? Energii potravy neudává jen její složení, ale i uskladnění, konzervace a konečná úprava před podáváním. I krátké grilování a hlavně pokud při něm dochází k přímému kontaktu s plamenem má silně zahřívající účinek. Extrémní zahřívání v létě, kdy je jangová energie na vrcholu ve formě ohně, nedává moc smysl. V letních dnech bychom se měli spíše mírně ochlazovat, svlažovat a jíst lehké potraviny, které nám nebudou dlouho ležet v žaludku. Není moc rozumné přilévat oleje do ohně tím, že slupneme několik stejků grilovaných kuřecích prsíček nebo tučné krkovičky. 

Ale ono je to tak dobré! Na druhou stranu grilování přináší jednu velkou příjemnou výhodu. Za dlouhých letních večeru se potkáme se přáteli, sejdeme se s rodinnou a u společné večeře trávíme chvíle radosti, povídáme si a bavíme se. A to k létu patří, to naplňuje naše srdce.

5 tipů na grilování, abychom nezatěžovali trávení a nezvyšovali v jang?

1. Vyrovnáváme termickou vlastnost jangových potravin jinovými a osvěžujícími:

  • osvěžujícím salátem ze zelené listové zeleniny,
  • hořkou rukolou, čekankou nebo pampeliškovými listy
  • ochlazujicí okurkou

2. Zařadíme potraviny, které pomáhají trávení

  • kvašenou zeleninu, zelí
  • různé druhy hořčice
  • zelenou listovou zeleninu, nejlépe hořké čekanky

3. Doplňujeme tekutiny

  • vlažným zeleným čajem
  • vlažným mátovým nebo meduňkovým čajem
  • čajem z hlohu nebo zimolezu

4. Kukuřice místo pečiva

  • Místo pečiva, které je také způsobem přípravy silně jangové, jíme kukuřicový klas vařený v páře nebo polentovou kaši.

5. Baohewan a houby

Baohewan je tradiční bylinná směs, kterou určitě mějte v příruční bylinkárničce. Baohewan, rozproudí líný žaludek a pomáhá trávení. Z hub doporučujeme maitake nebo hericium. Pokud jste zvyklí na jiný bylinný doplněk stravy, který ochlazuje horký žaludek či rozhání stagnace v této oblasti, určitě ho mějte připravený. Vhodné fytoterapeutické přípravky doporučí praktik TČM.

6. Grilování by se měli vyhnout osoby ke sklonem k přehřívání, horkosti a prázdnotě jin, zejména žaludku.

Vstupte do světa TČM

Letní dietetické desatero

  1. Připravujeme jednoduchá jídla, u plotny trávíme co nejméně času.
  2. Zařadíme fazolky mungo. Připravíme si z nich polévku nebo jako součást zeleninového salátu.
  3. Jíme to, co nám léto dává teď – trháme maliny, jahody, borůvky, rybíz, letní jablíčka.
  4. Stále klíčíme semínka řeřichy, vojtěšky či fazolek mungo.
  5. Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
  6. Nebojíme se potravin hořké povahy. Hořká chuť směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň srdce.
  7. Vyhýbáme se grilovaným a pečeným potravinám.
  8. Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme. Můžeme zařadit i zeleninu syrovou – okurky, rajčata, saláty.
  9. Chodíme později spát, ale neponocujeme.
  10. Radujeme se, trávíme čas s přáteli a v dobré pohodě.

Mungo polévka

Mungo polévka. Fazolky mungo ochlazují a mohou tak být základem stravování během letních dní.

Potraviny elementu ohně

Přehled potravin, které náleží elementu ohně. V létě vybírejte potraviny, které jsou povahy osvěžující nebo vyrovnané. 

Potraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
jahody amarant růžičková kapusta skopové
artyčoky quinoa ovčí sýr jehněčí
čekanka žito kozí sýr grilované maso
hlávkový salát kopřiva kozí mléko hořké likéry
pampeliška ledový salát bazalka koňak
pastinák polníček saturejka svařené víno
bezinky červená řepa kakao  
kdoule bancha kurkuma  
zelený čaj pu-erh mák  
horká voda   oregano  
plzeňské pivo   červená paprika  
    majoránka  
    tymián  
    jalovec  
    obilná káva  
    káva  
    červené víno  

Tématické semináře TČM

Zdroje:

  • MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
  • Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011

Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.

Do knihovny →

Online kurzy ZDARMA

Používáme cookies

Souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech?

Jak používáme cookies

Nastavení
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení