Podzim, energie kovu
Podzim zkouší naši odolnost. Není to jen imunita - schopnost obrany organismu před nemocemi, je to i odolnost psychická. Aby nás jen tak něco neporazilo, potřebujeme si vytvořit dostatečně tvrdý ochranný štít, který nebude moc těžký, abychom se v něm zvládli pohybovat a fungovat mezi lidmi. Jen díky pevné ochranné vrstvě budeme čelit vnějším vlivům, ty špatné odrazíme pryč a ty dobré necháme vstoupit. Takový je úkol kovu.
Podzim – kov (jin) 金 – plíce (fei) 肺
Prvek | kov (jin, 金) |
---|---|
Směřování energie | dolů a dovnitř |
Chuť | pikantní, pálivá |
Orgán zang | plíce (fei, 肺) |
Orgán fu | tlusté střevo |
Duše | Pcho (po, 魄) |
Smyslový orgán | nos |
Tkáň | kůže |
Emoce | smutek |
Zvuk | pláč |
Klimatický projev | sucho |
Změna | sběr, kašel |
Denní doba | večer |
Orgánové hodiny | 3.–7. hodina |
Barva | bílá |
Světová strana | západ |
Čas dle čínského roku |
|
Čas meteorologický | 1. 9. – 30. 11. |
Čas astronomický | 23. 9. – 21. 12. |
Plíce a tlusté střevo – orgány, o které bychom měli na podzim dbát především
Typickým projevem prvku kov je podzim. Jangová energie začíná být pod nadvládou té jinové. To se projevuje například tím, že se dny zkracují, noci prodlužují.
Příroda se uklidňuje, míza se stahuje z větví stromů směrem dolů, stromy se začínají zbavovat listí, které padá na zemi a tvoří tak ochrannou vrstvu před přízemními mrazíky a poskytuje útočiště živočichům. I člověk by měl mírnit svou aktivitu a připravovat se na období zimního spánku... totiž klidu. Na podzim se můžeme začít zbavovat nepotřebného a poslat to dál a naopak zařizovat důležité.
Jak se ještě kov projevuje
Dalším projevem kovu je sucho anebo smutek, formou v lidském těle to jsou plíce, tlusté střevo nebo kůže a ochlupení, životní období stáří. Listy hrají všemi barvami, jako by se loučily, energie je pomalejší. Dospělý člověk má za sebou větší část života a nastává jeho podzim. Možná v této době by měl vyhledat přátele, které dlouho neviděl, aby se s nimi mohl rozloučit. Moje babička dělala ve svých věcech, které za celý život nahromadila, tak zvaný „ordnung“, aby nám po sobě nezanechala nepořádek a starosti, kam s ním. Ano, i to k životu patří...
Smutek – emoce kovu
Možná proto emocí kovu je smutek, truchlení a žal nad ztrátou blízkého a nemusí to být ztráta definitivní (smrt), ale může to být i rozchod nebo loučení. Smutek cítíme ve chvíli, kdy se musíme zbavit něčeho nebo opustit někoho, ale nechce se nám přijmout ztráta. Smutek je běžnou součástí života a je důležité ho prožít. Když smutek zasuneme někam dovnitř, schováme, zavřeme do sebe, vyčerpáváme tím čchi, kterou bychom naopak měli využít na posílení odolnosti vůči vnějším vlivům.
Kov představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.
Duše pcho
V plicích sídlí duše pcho, duše, která má na starosti fyzickou aktivitu, duše, která po smrti opustí naše fyzické tělo. Proto při sportovní aktivitě je důležité pravidelné dýchání, v bojových uměních (hlavně v čchi-kungu) je kladen důraz na správně vedený dech. Plíce společně s kůží jsou ochranným štítem před fyzickým napadením vnějších vlivů, duše pcho je naším ochráncem na mentální a duchovní úrovni, aby nás jen tak něco nerozložilo a nesrazilo na kolena. Silné osobnosti mají hluboký dech, otevřený hrudník, slabé osoby mají dech krátký, jsou tiché, křehké.
Funkce plic a kůže
Plíce řídí dýchání, vdechují čistou čchi a vydechují kalnou. Vdechovaná čchi a čchi potravy se spojují, získávají sílu, aby mohla nyní jednotná osnovní čchi proudit po celém těle.
Plíce řídí oběh vody, zprůchodňují vodní cesty a účastní se metabolismu tekutin, pomáhají srdci s oběhem krve, regulují otevírání a zavírání podkožních prostorů. Plíce rozptylují po těle esenci stravy, tekutiny, čchi a krev.
Plíce řídí kůži a ochlupení. Zásobují pokožku čchi, esencí a krví. Kůže tak může plnit svou ochranou funkci. Jsou-li plíce silné, je silný prvek kov v těle, pracuje správně ochranný štít v podobě kůže. Naopak plíce otevírají povrch kůže, aby mohla s potem odejít škodlivina. Kůží také dýcháme. Slabé plíce a tenká ochranná vrstva kůže nemůže se dlouhodobě bránit útokům vnějších škodlivin, ty lehce prostupují povrchem a napadají nejčastěji právě plíce.
Plíce jsou baldachýnem pěti orgánů zang, jsou propojeny přímo s vnějším prostředím. Jsou tak neustále vystavovány vnějším škodlivinám, musejí odrážet jejich útoky.
Funkce tlustého střeva
Tlusté střevo je na opačné straně plic. Vytvářejí spolu vztah povrch-nitro. Odvádí odpad a vylučuje stolici. Přejímá z tenkého střeva zbytky nestrávené potravy, odvádí z nich tekutiny a formuje stolici, kterou vylučuje ven. Pokud je střevo nemocné, ztráci tuto schopnost a mohou vzniknout průjmy nebo naopak zácpy.
Nepřítelem orgánů kovu je sucho
- Sucho vniká do těla ústy a nosem. V našich přetopených a klimatizovaných místnostech jsme suchosti vystavování mnohem více.
- Sucho napadá plíce a kůži. Orgány kovu pak nemohou plnit svou obrannou funkci.
- Sucho vysušuje tekutiny a yingqi, což vede ke zhoršování vnitřního svlažování a vyživování, ztrátám tělesných tekutin.
- Sucho škodí jin, která by měla být v jangem v harmonii.
- Nosní hlen je tekutinou plic, svlažuje nostní dutinu a zachytává první škodliviny.
- řídké hleny - plíce jsou napadeny větrným chladem
- kalné hleny - plíce jsou postiženy větrnou horkostí
- suché hleny, je jich málo nebo chybí zcela - plíce jsou napadeny suchostí
Se suchem si poradíme správnými potravinami, které vyživují jin
- tofu, tempeh,
- hrušky, jablka,
- mandle, piniové oříšky, sezamová semínka; pasty a oleje z nich
- listy moruše,
Vhodné fytoterapeutické prostředky vám doporučí vyškolený terapeut tradiční čínské medicíny.
Ostrá chuť
Ostrá, pálivá či pikantní chuť pomáhá plicím rozvádět energii čchi po těle. Společně s kyselou chutí (teplý šípkový čaj nebo kvašené zelí), která stahuje a povrch uzavírá, si vytvoříte ochranný štít – odolnost, díky kterému budete čelit nejen chladu v následujících sychravých zimních měsících.
Jak působí ostrá chuť
Přivádí do těla teplo a rozptyluje chlad a vlhkost.
- Potraviny s touto chutí, je vhodné jíst v počátcích nachlazení. Zahřejí nás uvnitř, rozpouští hlen, my se začneme potit, pak otevřou povrch a škodlivina odchází kůži ven v podobě potu.
- Vstupuje do plic a zbavuje je hlenů.
Podporuje trávení a rozptyluje hleny.
- Mastné a zahleňující potraviny jíme s potravinami pikantní chuti, aby tuto mastnotu rozproudily a pomohly nám je lépe strávit.
Uvolňuje stagnace
- Rozptyluje stagnující krev, ve které čistí překážky, krev tak může lépe v těle obíhat a roznášet teplo.
Působení ostré chutí dle typu osobnosti
Pro jaké osoby je pikantní chuť vhodná
- lidí se sklony k zahleňování plic
- zimomřiví jedinci
Kdo by se měl pikantní chuti vyvarovat
- lidé ve stavu horkosti
Osoby s prázdnotou jangu
- mohou se zahřívat a posilovat jang
- vyhýbají se potravinách chladného typu
- užívají zahřívající koření
Osoby s tendencí k horkosti
- doplňují jin plic a vnitřní tekutiny
Osoby s deficitem čchi
- neužívají potopudné potraviny - cayenský pepř, pálivé papriky, syrová cibule, protože oslabují čchi, která jim chybí
Potraviny, které prospívají plicím
- Obiloviny – celozrnné - rýže, špalda, ječmen.
- Luštěniny – soja ve formě fermentované, to je tofu, tempeh či nato.
- Zelenina – celer, květák, bílá ředkev, kulatá ředkev, černá ředkev, černý kořen, cibule, pórek, křen, česnek.
- Ovoce – dojídáme jablíčka nebo hrušky, později pojídáme kompotované nebo sušené.
- Ořechy a semínka – mandle, piniové ořechy a sezam.
- Koření – majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka, hřebíček, anýz, fenykl, skořice, zázvor, římský kmín, zázvor.
- Vejce - hlavně bílek.
Podzimní desatero
- Pustíme se do úklidu nejen domova, ale i duše. Opustíme to, co nás oslabuje, posilující uvítáme.
- Zázvorový čaj pijeme doma, nikoliv v kavárně, aby škodlivý chlad či vítr nevnikly do otevřených pórů .
- Jíme pikantní ředkve a brukve, které pomáhají prohřívat a zbavovat nás přebytečného hlenu.
- Vyhýbáme se ochlazujících jídel.
- Lepší je tepelně upravená strava a zahřívající koření: hřebíček, skořice, fenykl, majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka
- Dáváme si pozor na klimatizované a přetopené místnosti, mohou nás zraňovat suchem.
- Zklidníme nadměrnou aktivitu.
- Přiměřenou fyzickou aktivitou pomáháme plicím rozpylovat čchi po těle.
- Nebráníme se smutku, ale netopíme se v žalu.
- Nemoci nepřecházíme, zbytečně oslabujeme obrannou funkci čchi.
Potraviny elementu kov
Přehled potravin, které náleží elementu kov. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
bílá ředkev | burákové máslo | anýz | cayennský pepř |
chřest | divoký zajíc | bazalka (sušená) | černý pepř |
králík | fazole černé | bažant | česnek |
květák | husa | bobkový list | čili |
mátový čaj | kachní maso | buráky | jelení maso |
rukola (roketa) | kedlubna | cibule syrová | kari |
ředkvička | koriandr | divoké prase | nové koření |
řeřicha | krůtí maso | estragon | pálenka (tvrdý alkohol) |
tofu | křepelčí maso | fenykl | yogi čaj |
olej z burských ořechů | hořčice | zázvor | |
pistácie | hřebíček | ||
rýže | jarní cibulka | ||
řeřicha tmavá | kardamom | ||
kmín | |||
kopr | |||
křen | |||
kurkuma | |||
lékořice | |||
majoránka | |||
masala | |||
muškátový oříšek | |||
olomoucké tvarůžky | |||
oregano | |||
oves | |||
pórek | |||
rozmarýn | |||
rýžové víno | |||
saturejka | |||
srnčí maso | |||
tymián |
Tématické semináře
-
Emoce dle TČM 4/5: Smutek, trauma, zklamání, úzkost a další. ZÁZNAM
Laici Studenti Začínáme s TČM Online
Objevujte celostní příčiny smutku, traumat, zklamání, úzkosti a dalších souvisejících emocí,...
Je místo?: Ano, přihlaste se
900 Kč s DPH
-
Pcho (Po). O duši plic
Online
O projevech, úkolech duše plic Pcho (Po). Dozvíte se souvislosti, které vám možná unikaly....
Je místo?: Ano, přihlaste se
600 Kč s DPH
-
Filozofické kořeny a historie TČM – online kurz
Laici Studenti Praktici Začínáme s TČM Online
Obohaťte svůj pohled na svět o moudrost filozofie taoismu, konfucianismu a buddhismu. Načerpejte...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 300 Kč s DPH
-
Děti: Zlepšete trávení a řešte zažívací obtíže díky čínské medicíně (7.–9. 2. 2025)
Studenti Praktici Online Praktický
O dětech 0–15 let • Jak na zácpu, průjmy, zvracení, bolesti břicha, reflux nebo intolerance •...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 270 Kč s DPH
-
Děti: Zpevněte odolnost a řešte respirační obtíže díky TČM (8.–10. 5. 2025)
Studenti Praktici
O dětech 0–15 let • Prevence i zotavování. Astma, záněty dutin, bronchitida, dušnost, nachlazení,...
Je místo?: Ano, přihlaste se
6 270 Kč s DPH
-
Děti: Zvyšte imunitu, řešte alergie a kožní obtíže díky TČM
Připravujeme Studenti Praktici
O dětech 0–15 let • Pylové, potravinové alergie, ekzémy, vyrážky, akné, neštovice, poruchy štítné...
Je místo?: PŘIPRAVUJEME
6 270 Kč s DPH
Zdroje:
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
- Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011
Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.
Online kurzy ZDARMA
-
Úvod do čínské dietetiky
Zaveďte principy stravování dle tradiční čínské medicíny do svého každodenního života. Vaření dle 5 hybatelů, vlastnosti potravin, potraviny dle ročních období.
-
Moxování pro uvolnění bolesti
Naučte se ovládat moxování. Přiveďte k bolestivým místům teplo, rozhýbejte energii a pomozte si od bolestí kolen, ramene, beder a bříška.